اگر در اثر شیمی درمانی یا آلوپسی، دچار ریزش مو شدید، قابل درک است که این موضوع برای شما بسیار ناراحت کننده و نا امیدکننده باشد. اما وقتی بدون دلیل دچار ریزش مو می شوید چه می کنید؟ اگر می بینید که بعد از برس کشیدن یا در حمام، موهایتان بیش از حد معمول می ریزد، ممکن است کمبود ویتامین داشته باشید. کمبود ویتامین در برخی موارد، باعث ریزش مو و به وجود آمدن عوارض جانبی گیج کننده ی دیگر می شود.
برای کنترل این وضعیت، توضیحاتی در رابطه با اینکه چگونه برخی ویتامین ها می توانند بر بدن شما تأثیر بگذارند، و نگرانی های مد نظرتان، به شما توضیحاتی خواهیم داد.
۴ ویتامینی که کمبود آن ها باعث ریزش مو می شود
ویتامین D
ویتامین D یکی از ویتامین هایی است که با تحریک فولیکول های مو، به حفظ ضخامت تار های مو کمک کرده و تأثیر زیادی روی مو های شما می گذارد. در بحث ریزش مو به دلیل کمبود ویتامین، ویتامین D شناخته شده ترین و رایج ترین گزینه است. اگرچه کاملاً اثبات نشده است که کمبود ویتامین D می تواند دلیل احتمالی آلوپسی آره آتا (طاسی منطقه ای) باشد، اما آزمایش انجام شده بر روی بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا، نشان داده است که افراد مبتلا به آلوپسی، در مقایسه با افراد سالم، میزان کمتری ویتامین D در بدن خود دارند. همچنین برخی از داروها می توانند بر میزان ویتامین D بدن شما تأثیر بگذارند.
سایر عوارض جانبی:
- تغییر خلق و خو
- فشار خون بالا
- خستگی
- درد مزمن
- نازایی
- ضعف عضلانی
- از دست دادن تراکم استخوان (پوکی استخوان)
درمان های احتمالی:
- مکمل ویتامین D مصرف کنید.
- غذاهای حاوی ویتامین D مانند آووکادو، تخم مرغ، دانه های چیا، ماهی و مغزها را مصرف کنید.
- با خیال راحت اوقات خود را در زیر نور آفتاب بگذرانید.
- اگر داروهایی که مصرف می کنید، ممکن است روی سطح ویتامین D بدن شما تأثیر بگذارند، در مورد داروهای جایگزین با پزشک خود مشورت کنید.
بیوتین (ویتامین B7)
بیوتین نه تنها برای پوست و مو بسیار مفید است، بلکه مطالعات نشان داده است که این ویتامین می تواند باعث استحکام ناخن ها شده، و قند خون را در افراد دیابتی کاهش دهد.
از آنجا که بیوتین در بیشتر غذا ها وجود دارد، احتمال اینکه به کمبود بیوتین دچار شوید، بسیار کم است. کمبود بیوتین معمولاً به دلیل شرایط ارثی، مانند کمبود بیوتین در رژیم غذایی مادر در دوران بارداری، یا شیردهی رخ می دهد. از دیگر عوامل کمبود این ویتامین، می توان به سیگار کشیدن، مصرف آنتی بیوتیک ها، استفاده زیاد از الکل و داروهای آکنه (چند مورد) اشاره کرد. در مورد تخلیه چربی تزریق شده به صورت بخوانید.
سایر عوارض جانبی:
- گیجی یا مشکلات حافظه
- حالت تهوع
- درد عضلانی
- بثورات پوستی روی صورت
درمان های احتمالی:
- مکمل بیوتین مصرف کنید.
- غذاهای سرشار از بیوتین مانند زرده تخم مرغ، پنیر، برنج، انواع گوشت ها و میوه و سبزیجات مختلف مصرف کنید.
ویتامین A
ویتامین A علاوه بر این که برای سالم نگه داشتن موهای شما بسیار مفید است، به داشتن سیستم ایمنی سالم، سیستم تولید مثل، بینایی، پوست سالم، دندان ها، کبد، کلیه ها، ریه ها و استخوان ها کمک می کند.
بنابراین، منطقی است که داشتن ویتامین A بسیار کم، یا بسیار بالا، باعث ریزش مو شود. ویتامین A بسیار بالا می تواند منجر مسمومیت در بدن شما شود، در این موارد، شما باید میزان مصرف روزانه خود را کاهش داده و به کبد اجازه دهید از طریق ذخایر فعلی، ویتامین A مورد نیاز بدن شما را تأمین کند. از آنجا که بیشتر ویتامین A از طریق خوردن سبزیجات زرد، قرمز، نارنجی و سبز تیره تأمین می شود که معمولاً بی ضرر هستند، اکثر افرادی که سطح مسمومیت را تجربه می کنند، معمولاً از مکمل ها یا موارد درمانی مو برای تقویت رشد مو استفاده کرده اند.
سایر عوارض جانبی:
- خشکی پوست
- خشکی چشم
- نازایی
- اسهال
- سیستم ایمنی نامتعادل
درمان های احتمالی:
- برای کمبود ویتامینA ، باید سعی کنید غذاهای حاوی ویتامین A بیشتری، مانند سبزیجات سبز، سبزیجات برگی، میوه ها و سبزیجات زرد تیره یا نارنجی، جگر، تخم مرغ و لبنیات را مصرف کنید.
- اگر بیش از حد ویتامین A در بدن خود دارید، به غذاهایی که می خورید، یا دارو ها / کرم های احتمالی که ممکن است استفاده کنید و باعث افزایش سطح ویتامین A می شود، توجه کنید.
- مقدار ویتامین A استفاده شده را اندازه بگیرید. همانطور که سطح این ویتامین در بدن شما تثبیت می شود، باید شاهد رشد بیشتر موهایتان باشید.
آهن
آهن، به علت این که به ساختن هموگلوبین خون – که وظیفه ی انتقال اکسیژن به سلول ها را دارد – کمک می کند، یکی از عناصر ضروری برای عملکرد بدن است. با کمبود آهن در سیستم بدن، بدن شما اصطلاحاً به حالت survival mode (حالت بقا) می رود، تا اکسیژن را به اندام های بنیادی برساند. درنتیجه، اولویت های بیشتری نسبت به ارسال مواد مغذی به فولیکول های مو دارد. این موضوع ممکن است منجر به ریزش مو شود. ریزش مو در صورت کمبود آهن به ویژه در افراد مبتلا به کم خونی کامل اتفاق می افتد.
سایر عوارض جانبی:
- احساس خستگی
- هوس عجیب و غریب برای خاک / خاک رس / یخ
- سندرم پای بی قرار
- احساس اضطراب
- زخم شدن زبان
- تنگی نفس
- شکنندگی ناخن
درمان های احتمالی:
- مصرف بیشتر غذاهایی که حاوی آهن هستند، مانند غذاهای غنی از ویتامین C مثل توت و کلم بروکلی، گوشت، ماهی، مرغ، غلات سبوس دار و سبزیجات برگی سبز.
- مصرف مکمل آهن یا تزریق آهن.
کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو
شاید برای شما هم سوال باشد که کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو میشود؟ باید بگوییم که همانطور که در ابتدای مقاله هم خواندید سه ویتامین اصلی که باعث تقویت ریشههای مو میشوند عبارتند از: ویتامین A، ویتامین B7 و آهن. بدن همه ما در طول روز برای اینکه بتواند وظایف روزهمره خودش را به خوبی انجام بدهد، نیازمند انجام یک سری از ویتامین هاست. اگر این ویتامینها به بدن نرسد ممکن است باعث بروز برخی از نارساییهایی جسمی و روحی مثل ریزش مو، آکنه، افسردگی و… شود.
از این رو ویتامین برای ریزش مو ارزش بسیار بالایی دارد. استفاده روزانه از ویتامین به همراه مصرف زیاد آب باعث میشود که موهایی نرم و شفاف و به دور از ریزش داشته باشید. در واقع همانطور که کمبود ویتامین ب و ریزش مو ارتباط مستقیمی با هم دارند، کمبود آهن و رفتارهای غلطی که جز سبک زندگی ما شدهاند هم باعث تشدید ریزش مو میشوند.
در کنار وعدههای غذایی که مصرف میکنید، استفاده از قرص زینک یا اهن را حتماً در برنامه غذایی خود داشته باشید. دوری از استرس و ایجاد شرایطی که در آن آرامش نسبی حکم فرما باشد، میتواند تا حد بسیار زیادی به سلامت موهای شما کمک کند و از تشدید ریزش مو جلوگیری کند. در مورد درمان جای جوش با لیزر فرکشنال بیشتر بدانید.
درستکه مصرف ویتامین برای ریزش موی شدید مفید و کاربردی است اما پیش از مصرف هرگونه دارو و مکمل پیشنهاد میکنیم که این موارد را رعایت کنید:
⦁ با پزشک خود مشورت کنید.
⦁ از شرایط استرسزا دوری کنید.
⦁ مصرف آب زیاد را فراموش نکنید.
⦁ غذاهای چرب و سرخ کرده را فراموش کنید.
⦁ سیگار و الکل را ترک کنید.
⦁ از سبزیجات در برنامه غذایی خود کمک بگیرید.
⦁ سعی کنید در طول هفته یک تا دو بار میوه مصرف کنید.
با رعایت این موارد به سوال بعدی شما میرسیم که اغلب بیان میشود چه ویتامینی برای ریزش مو خوبه؟ در جواب به این سوال باید گفت میتوانید هم از ویتامینهایی که در بالا اسم برده شد استفاده کنید و هم از یک شربت مولتی ویتامین پلاس به جای قرص استفاده کنید. ولی به هر جهت در میزان و مقدار مصرف خود حتما باید با یک پزشک مشورت کنید.
ویتامین برای ریزش موی شدید مناسب است اما مصرف بیش از اندازه ویتامین هم ممکن است منجر به صدماتی شود که برای جلوگیری از این آسیبها باید از پزشک خود نحوه مصرف و میزان مصرف را بپرسید. آسیبهای کلیوی شایعترین بیماری است که از مصرف خودسرانه ویتامین یا مصرف بیش از حد ویتامینها ممکن است پیش آید. پس به یاد داشته باشید که اگر چه ویتامین برای ریزش مو مفید است و مصرف ویتامینها به مقدار لازم در طول روز حتی ضروری بدن هم هستند؛ اما مصرف بیش از حد آنها ممکن است آسیبزا باشد.
گفتیم که اگر این ویتامینها به بدن نرسد ممکن است باعث بروز برخی از نارساییهایی جسمی و روحی مثل ریزش مو، آکنه، افسردگی و… شود. به همین دلیل بایستی در کنار وعدههای غذایی که مصرف میکنید، استفاده از قرص زینک یا اهن را حتماً در برنامه غذایی خود داشته باشید. بدن همه ما در طول روز برای اینکه بتواند وظایف روزهمره خودش را به خوبی انجام بدهد، نیازمند انجام یک سری از ویتامین هاست. استفاده از ویتامین A، ویتامین B7 و آهن برای همه پیشنهاد میشود.
ویتامین برای ریزش مو
از مواد غذایی زیر هم برای درمان و جلوگیری از ریزش مو در برنامه غذایی خود میتوانید استفاده کنید که تاثیر بسیار زیادی روی سلامتی شما خواهد داشت.
این مواد غذایی عبارتند از:
⦁ اسفناج
⦁ چغندر
⦁ تخم آفتاب گردان
⦁ ماهی سالمون
⦁ جو دوسر
⦁ مرغ
⦁ فلفل دلمهای قرمز
⦁ تخم مرغ
⦁ عدس
⦁ گوشت گاو
⦁ گوشت سفید
⦁ جو
⦁ مغزها
⦁ ماهی سرشار از منیزیم
⦁ هویج
⦁ آلو
⦁ لوبیا سبز
همچنین مواد آلی زیر هم اگر به مقدار لازم به بدن شما برسد، میتواند مفید باشد:
⦁ اسیدهای چرب امگا ۳
⦁ روی
⦁ پروتئین
⦁ آهن
⦁ ویتامینهای آ و ث
⦁ منیزیوم
⦁ سلنیوم
آزمایش دهید!
ویتامین های بسیاری وجود دارند که می توانند به ریزش مو مرتبط باشند. ما برخی از کمبودهای ویتامین رایج را ذکر کرده ایم. اگر هر یک از علائم ذکر شده را داشتید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک با یک آزمایش خون ساده، می تواند تعیین کند که کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو شما می شود (در صورت وجود این مشکل). هنگامی که نتایج آزمایش به دست آمد، شما و پزشک می توانید برنامه ای در مورد چگونگی بهبود سلامت کلی خود به کمک مکمل ها، تغییر رژیم، نسخه ها یا سایر درمان های رایج را تهیه کنید. ما همیشه توصیه می کنیم به جای تلاش برای خود درمانی و تشخیص خود سرانه، با پزشک مشورت کنید.