ریزش مو می تواند به علت های متفاوتی رخ دهد. در ادامه تقویت و درمان ریزش مو به کمک جدیدترین متدهای روز دنیا آمده است.
ریزش مو در افراد مختلف علل متفاوتی دارد که از آن جمله میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد: استرس، عدم تغذیه صحیح، عدم خواب کافی، عدم جذب ویتامینهای مورد نیاز، عدم رعایت بهداشت، عدم تعادل هورمونی و آسیب دیدن ساقه مو بر اثر عواملی مانند کشیدن موها. بهترین درمان ریزش مو چیست ؟ جدیدترین داروی رویش مو چیست؟ در ادامه به روش های درمان ریزش مو می پیردازیم.
تقویت و درمان ریزش مو به روش PRP
بهترین درمان برای ریزش مو چیست ؟ پلاسمای غنی از پلاکت که اغلب به پی آر پی (PRP) موسوم است، پلاسمای تغلیظ شده خون (گرفته شده از خون) است که دارای حدود پنج برابر تعداد پلاکت موجود در گردش خون طبیعی است. به غیر از سلول های قرمز خون و سلول های سفید خون، خون انسان حاوی سلول های شناخته شده ای به نام پلاکت ها ست. عملکرد پلاکت ها، تسریع بهبود و کمک به لخته شدن خون در محل زخم است. پلاکت ها حاوی فاکتورهای رشدی هستند که باعث بازسازی سلول ها در بدن می شود. PRP از دو دهه گذشته در پزشکی استفاده می شود.
کمک کردن پلاکت ها در لخته شدن خون، رمز توانایی بدن در بهبود زخم است. ایده پشت درمان PRP این است که با افزایش تعداد پلاکت ها در یک منطقه زخمی، ظرفیت التیام بافت در آن منطقه شتاب خواهد یافت.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) تکنیکی است که برای بهبود بدن، از خون خود بدن استفاده می شود. پزشکان از این تکنیک برای درمان ریزش مو ، پیوند مو، و بهبود زخم استفاده می کنند. بسیاری از بیماران از این نوع درمان بهره مند شده اند.
اما این روزها تبلیغات اغراق آمیز راجع به مزوتراپی مو و از آن مهمتر استفاده از پلاکت حاوی پلاکت تغلیظ شده ( PRP (Platelet Rich Plasma بی وقفه منتشر می شوند، این تبلیغات نگرانی ایجاد مشکل دوباره در مورد یک روش مفید و موثر زیبایی را به وجود می آورند، زیرا چنان تاثیرات مبالغه آمیز ( همانند غول چراغ جادو ) به PRP نسبت داده می شود که مطمئنا توقعی که در بیماران به وجود می آید ، اصلا با واقعیت این روش منطبق نیست و ظرف همین مدت کوتاه به تدریج بیماران ناراضی و رویگردان از این روش را می توان دید.
بر خلاف تصور، کاربرد PRP به هیچ وجه تازه نیست و سالهاست که به اشکال مختلف به کار می رود ، کاربرد PRP بصورت تجربی از سال ۱۹۹۰ آغاز شد و در رشته های مختلف پزشکی مثل جراحی فک و صورت ، جراحی زیبایی، جراحی قلب، ارتوپدی، گوش- حلق و بینی ، سوختگی ها و درمان زخم های مزمن به کار رفت.
در واقع تغلیظ اتولوگ پلاکت در حجم کوچکی از پلاسما است و باید ۲ شرط اساسی را داشته باشد تا آنرا پی آر پی بنامیم. بهترین راه درمان ریزش مو گدام است ؟
۱- اگر بطور معمول و متوسط پلاکت نرمال خون ۲۰۰٫۰۰۰ عدد در میکرولیتر است، در پی آر پی این تعداد باید حداقل به ۶۰۰٫۰۰۰ و حداکثر یک میلیون عدد برسد ،بدیهی است که مقادیر بالاتر هم مناسب نیستند.
۲- از آنجاییکه پلاکتها طول عمر کوتاهی در حد چند روز دارند و باید پلاکتهای بدست آمده زنده و دیواره های آنها کاملا سالم باشند که بتوانند تا آخرین روز عمرشان فاکتورهای رشد را ترشح کننداما این شاخص در کیت های لوله ای بدلیل آسیب به دیواره پلاکت حین سانتریفوژ بدست نمی آید.
نکته مهم
”اگر شروط فوق محقق نشوند به آن پلاسما پی آر پی اطلاق نخواهد شد و خواص پی آر پی را ندارد.“
اما تهیه PRP وابستگی زیادی به نوع کیت ندارد و کیتهای لوله ای و آمریکایی و … بیشتر دروغ هستند و مهمترین موضوع دانش پزشک برای جداسازی و تحقق شروط تعریف PRP میباشد.
و اما گزارشات و مقالات مختلفی در ارتباط با کاربرد و اثر بخشی PRP وجود دارد. بعضی مطالعات کاربرد PRP را از نمونه های حیوانی دریافت کرده اند. موفقیت این روش به میزان زیادی بستگی به شیوه تهیه PRP و دانش پزشک دارد. سانتریفوژ مورد استفاده بایستی استریل باشد و پروسه تولید باید بایستی استریل باشد و به شیوه ای عمل شود که هیچ آسیبی به پلاکتها نرسد و در صورتیکه بدرستی انجام نشود، قطعا نتایج مطلوبی را به دنبال نخواهد داشت.
نتایج مطالعه توسط دکتر ردالی Redaelli در مورد اثر بخشی PRP
عدم تاثیر: ۶ %
اثر متوسط: ۳۰ %
اثر خوب: ۶۰ %
اثر خیلی خوب: ۴ %
لذا PRP در زیبایی نوین و موثر است، اما نباید آنرا به عنوان یک روش بدون شکست و به گونه ای اغراق آمیز تصور کرد و بخشی از اقدامات تقویت و درمان ریزش مو است، نه همه آن!!!
کاربرد PRP در درمان ریزش مو و طاسی ایده ای نو محسوب می شود و اثر بخشی ان در افراد مختلف یکسان نیست و تا حدود زیادی به دانش پزشک و امکانات جانبی وابسته است اما بیماران نباید از آن انتظار معجزه را داشته باشند .
قطعا این روش درمان ریزش مو با تزریق سلولهای بنیادی فولیکول مو که تنها در مراکز معتبر و برجسته دنیا و فقط در فاز حیوانی در حا ل انجام است کاملا متفاوت است. در حالیکه متاسفانه تعدادی از مراکز از عبارت سلولهای بنیادی جهت عوام فریبی استفاده می کنند. بیماران محترم باید توجه کنند که فریب این عبارات را نخورند و کاری نکنند که بدنبال آن پشیمانی همراه باشد.
روش کار درمان ریزش مو با PRP
بهترین روش درمان ریزش مو چیست ؟ درمان ریزش مو با PRP در ۳ مرحله انجام می شود.
ابتدا حدود ۸۰-۳۵ سی سی از خون فرد گرفته می شود. این کار بسیار شبیه به دادن یک آزمایش خون معمولی است. خون جمع آوری شده شما در داخل کیت مخصوص پی آر پی ریخته می شود. سپس کیت، در دستگاهی به نام سانتریفوژ قرار می گیرد و پلاکت های تغلیظ شده هم از بقیه خون جدا می شوند. حالا PRP که شامل پلاسما، پلاکت و عوامل رشد فراوان است، آماده به استفاده در پوست سر می باشد. هدف از این فرایند، افزایش اثرات درمان ریزش مو به روش prp است.
در مرحله بعد پلاسمای غنی از پلاکت توسط یک سوزن بسیار ظریف به داخل پوست سر تزریق می شود. این کار توسط تزریقات متعدد در نقاط مختلف پوست سر و با عمق کم ( ۳ تا ۴ میلیمتر ) انجام می پذیرد. از آنجایی که حجم پی آر پی در هر تزریق کم است و سوزن استفاده شده بسیار نازک می باشد لذا میزان درد و سوزش هنگام کار معمولا خفیف خواهد بود که البته با استفاده از بی حس کننده های موضعی این حالت ناخوشایند اصلا وجود نخواهد داشت.
توصیه می شود محل عمل پی آر پی تا روز بعد شسته نشود. بعد از انجام پی آر پی نیاز به هیچ گونه استراحت وجود ندارد و شما می توانید به فعالیت های عادی خود بپردازید.
استفاده از پی آر پی در جهت درمان ریزش مو ، منافع زیادی دارد. نشان داده شده است که فاکتور های رشد تغلیظ شده پلاکتی در رشد موهای جدبد و پر پشت کردن موهای قبلی و همچنین در ضخیم و تقویت موهای پیوندی بسیار موثر است.
با این حال، همه نامزد ایده آلی برای انجام این روش نیستند. بیمارانی که عفونت فعال در پوست سر، سابقه عفونت های ویروسی مثل زونا، دیابت، هرگونه اختلال لخته شدن خون، و یا بیمارانی که در حال مصرف داروهای ضد انعقاد خون مانند آسپرین هستند، و یا داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی مانند سیکلوسپورین مصرف می کنند، برای این روش کاندید نیستند.
همچنین ، اگر فولیکول های مو به طور کامل از دست رفته باشد، این روش کمتر احتمال دارد که بتواند به بیماران کمک کند. این گروه ممکن است نیاز به عمل جراحی پیوند مو داشته باشند.
آماده سازی و انجام عمل پی آر پی بر روی سر حدودا” یک ساعت به طول می انجامد. در صورت درد و سوزش خفیف پس از عمل مصرف استامینوفن بلامانع است ولی توصیه می شود از داروهای ضد التهاب ماندد ایبوبروفن، دیکلوفناک و … بدلیل احتمال تداخل اثرات درمانی پرهیز گردد.
عوارض prp
محل تزریق ممکن است تورم ، درد خفیف و یا حساسیت در لمس موضعی داشته باشد. تورم احتمالا بعد چند ساعت برطرف خواهد شد ولی حساسیت خفیف در لمس ممکن است تا ۲ روز بماند. احتمال عفونت موضعی با توجه ضد عفونی کردن موضع قبل از عمل، بسیار بسیار کاهش می یابد.
تقویت و درمان ریزش مو به روش مزوتراپی
به زبان ساده در مزوتراپی با تزریق انواع مواد تقویتکننده رشد مو به ویژه ویتامینهای گروه c و b، ماینوکسیدیل، جینسنگ، داروهایی که باعث افزایش جریان خون میشوند و نیز هورمون (فقط در آقایان) تلاش میشود درمان ریزش مو صورت گیرد و سپس موهای جدید برویند. در این روش به هیچ عنوان از کورتون استفاده نمیشود.
البته در مواردی هم خانمهایی که بر اثر زایمان دچار ریزش مو میشوند هم میتوانند بعد از دوره شیردهی از این شیوه درمانی برای تقویت و درمان ریزش مو استفاده کنند.
تقویت موی سر و درمان ریزش مو به روش دارویی ۳ ایراد اساسی دارد:
اول : اینکه فقط یک داروی واقعی و مؤثر در کنترل درمان ریزش مو وجود دارد که داروئی است به نام فیناستراید یا پروشیا ، این دارو مهار کننده آنزیم ۵- آلفاردوکتاز است که مانع تولید D.H.T می شود.
دوم : در صورت مصرف خوراکی فیناستراید ، این دارو در کل بدن پخش و توزیع شده و تولید D.H.T را در کل بدن کاهش می دهد لذا در پی مصرف خوراکی دارو عوارضی همانند کاهش میل جنسی ، بزرگ شدن سینه ها و ناتوانی جنسی را در پی دارد .
سوم : این است که درمان ریزش مو یک درمان بلند مدت است که سالها به طول می انجامد در نهایت مشکل اصلی این است که نمی توان فیناستراید به مدت طولانی به بیمار تجویز کرد .
اینجاست که مزوتراپی به کمک می آید و راهکاری مناسب برای درمان ریزش مو را ارائه می دهد .
در مزوتراپی علاوه بر فیناستراید مواد دیگر همچون ویتامینها و آنتی اکسیدانها و …… که برای رشد مو لازم هستند توسط دستگاهی به نام گان مزوتراپی با تزریقات بسیار ریز و بدون درد مستقیماً به پوست سر رسیده می شوند . لذا دارو در بدن توزیع نمی گردد و عوارض جنسی خود را ایجاد نمی کند.
با روش مزوتراپی می توان سالهای سال فیناستراید را به موهای سر رسانید بدون اینکه شخص دچار عوارض فیناستراید شود.